У Зеленського розповіли про призов резервістів і відправку їх на фронт: кого заберуть, і що буде за ухилення

Автор: Марченко Любов

Верховна Рада прийняла новий закон, який дозволяє президенту під час особливого періоду одноосібно віддавати наказ щодо призову резервістів. Таким чином, призов резервістів і відправка їх на фронт за одноосібним наказом стає реальністю.

У Зеленського розповіли про призов резервістів і відправку їх на фронт: кого заберуть, і що буде за ухилення - today.ua

Закон вже набув резонансу у суспільстві. Люди кажуть, що тепер військкомати можуть хапати призовників на вулицях і відправляти їх на фронт. "Слуга" Олександр Завітневич пояснив, наскільки обгрунтовані ці чутки.

Закон, який відкриває президенту нове вікно можливостей для призову резервістів, був прийнятий парламентом 30 березня. За цим законом головнокомандувачу (а президент і є головнокомандувач) під час дії особливого періоду не потрібно чекати згоди Верховної Ради на те, щоб оголосити мобілізацію резервістів. Достатньо буде лише його наказу, що багато в чому і сполошило людей.

"Ходить багато чуток, що це дозволить ловити на вулицях людей для призову - це повна нісенітниця", - заявив глава комітету з нацбезпеки Олександр Завітневич.

Популярні зараз

Пенсіонерам автоматично перерахують пенсії з 1 травня: які доплати отримають українці

В Україні вирішили змінити правила торгівлі цигарками, алкоголем та паливом

Учені фіксують масове просідання поверхні землі у різних регіонах планети: які країни підуть під воду

У Гідрометцентрі назвали причину брудних дощів в Україні

За словами нардепа, призов резервістів президент буде проводити лише за погодженням з Головнокомандувачем ЗСУ. Сьогодні цей пост належить генералу Руслану Хомчаку.

Причому, за словами Завітневича призиватимуть не всіх резервістів, а лише людей, які вже мають бойовий досвід. Хоча, як кажуть експерти, в законі ніде про це не сказано. Тому усяке може бути. У Зеленського розповіли про призов резервістів і відправку їх на фронт: кого заберуть, і що буде за ухилення Крім того, як каже Завітневич, законом заборонено повторно призивати резервіста, якщо він вже більше року відслужив в рамках такого ж призову. Втім, він може відправитися на фронт по своїй волі, але примусити його не мають права.

При цьому нардеп також говорить, що президент може вдатися до призову резервістів лише в разі "різкого загострення" військової обстановки. Але поки мова про це не йде.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Що іще передбачає новий закон

  • Цим законом дається більше повноважень військкоматам. Вони тепер можуть абсолютно законно залучати для "вилову" призовників поліцію.
  • Дані всіх військовозобов'язаних будуть занесені до Єдиного реєстру. Там буде міститися повна інформація про те, де можна знайти резервіста.
  • Закон посилює покарання для "ухильників". Штраф за ухилення становитиме до 12 тисяч гривень. А за небажання повертатися на фронт резервіста можуть покарати позбавленням волі на строк до 5 років.

Знавці права з "Юридичної сотні", яка допомагає ветеранам АТО / ООС, вже знайшли в цьому законі деякі протиріччя з Конституцією України.

Нагадаємо, 26 березня на Донбасі в результаті обстрілу загинуло четверо українських військовослужбовців. Однак Олександр Завітневич каже, що такий випадок, незважаючи на його трагізм, не вважається підставою для термінового призову резервістів.