Today.ua

Учені не знають, як запобігти утворенню тромбів у хворих на COVID-19: дослідження тривають

Eчені з'ясували причину утворення тромбів у хворих на COVID-19. Поки, перешкоджати цьому процесу медики не навчилися, однак знання причини допоможе їм шукати ефективні препарати, які допоможуть з цим боротися.

Приблизно у чотирьох десятків людей на мільйон, що перехворіли на коронавірус, в організмі утворюються тромби, які можуть призвести до летального результату. Донедавна медики лише констатували такий факт, однак не могли пояснити, з чим пов'язаний процес тромбоутворення у хворих на COVID-19.

Як з'ясувалося, вся справа в рівновазі між молекулою, що викликає згортання крові (її називають фактором фон Віллебранда - VWF), і білком ADAMTS13, який відповідає за регуляцію процесу згортання. У нормальному стані організму вони мають перебувати у певній рівновазі, тобто процес згортання регулюється цим білком, що не дозволяє йому йти неконтрольовано.

Однак у пацієнтів з важкими формами COVID-19 це співвідношення порушено на користь молекул VWF. При цьому рівень білка-регулятора істотно нижче, ніж має бути. Тому практично ніщо не перешкоджає злипанню червоних кров'яних тілець і утворенню тромбів. Такі дані, отримані ученими з Університету медицини і медичних наук RCSI, були опубліковані в журналі Journal of Thrombosis and Haemostasis.

"Наше дослідження допомагає зрозуміти механізми, які викликають серйозні тромби у пацієнтів з COVID-19, має вирішальне значення для розробки більш ефективних методів лікування", - говорить автор-кореспондент дослідження і викладач Королівського коледжу хірургів в Ірландії Джеймі О'Салліван.

Однак, як стверджує вчений, потрібні ще додаткові дослідження, щоб знайти ефективний спосіб усунення цієї проблеми. Нагадаємо, у коронавірусу з'явився новий небезпечний штам, який не боїться вакцини. Цю небезпечну мутацію зареєстрували в Індії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ