Today.ua

В Україні може початися затримка виплати пенсій: ФОПи заборгували Пенсійному фонду десятки мільярдів гривень

В Україні вже найближчим часом може початися затримка виплати пенсій. Пенсійний фонд недоотримує більшу частину запланованих грошей. Все - через те, що ФОПи заборгували фонду величезну суму за ЄСВ (єдиним соціальним внеском).

На сьогодні сумарна заборгованість великих компаний і ФОПів по ЄСВ становить 21,6 мільярда гривень. Причому в цій сумі 12,5 мільярда - борг фізосіб-підприємців, і ця діра має тенденцію до розростання.

Аналітики платформи "Опендатабот", які приводять ці факти, кажуть, що сьогодні серед ФОПів налічується дуже багато боржників. Причому у багатьох із них накопичилися велетенські борги перед Пенсійним фондом. Понад 40% із них заборгували Пенсійному фонду від 10 до 50 тисяч гривень. А в одного відсотка найбільш злісних неплатників борг перед Пенсійним фондом перевищує 100 тисяч гривень. Це, звичайно, може призвести до затримки виплати пенсій.

При цьому влада пішла назустріч підприємцям у багатьох питаннях. Деяким із них у зв'язку з епідемією коронавірусу дали податкові канікули. Влада також пішла по поступки ФОПам і перенесла обов'язкову установку касових апаратів ще на рік. Все це, звичайно, не сприяє притоку коштів до Пенсійного фонду. Надходження в нього не дотягують до запланованих показників, і загроза затримки виплати пенсій стає більш ніж реальною.

До того ж, вже із 1 березня в Україні пройде індексація пенсій, і це вимагатиме додаткових грошей, що також може призвести до затримок виплати пенсій.

Нагадаємо, з 1 березня пенсії підвищать 8 мільйонам українських громадян. При цьому розмір пенсій зросте не менш ніж на 100 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ