Today.ua

В Україні сім газових компаній отримали штрафи за примусове приєднання клієнтів

НКРЕКП оштрафувала за порушення прав споживачів сім компаній-постачальників газу. Суми штрафів різні: від 51 тисячі гривень до 850 тисяч.

Сім компаній, що постачають газ українцям, поплатилися за порушення прав споживачів. Воно проявилося в різній формі. Одні компанії приєднали до себе клієнтів без їхньої згоди. Інші оформили договори про приєднання раніше, ніж отримали заяви від клієнтів. Треті - взагалі відмовлялися передавати своїх абонентів іншому постачальнику, хоча ті самі виявили таке бажання.

Кого покарали гривнею

Мінімальний штраф в розмірі 51 тисячі гривень отримала компанія "Кіевоблгаззбут" за те, що самовільно приєднала до себе шістьох споживачів.

Національний регулятор також покарав мінімальним штрафом компанію "Азовгаз" за те, що та із запізненням опублікувала свій тариф на газ на наступний місяць.

Ще чотири компанії були покарані штрафом у розмірі 102 тисячі гривень

Компанія "Поліссягаз" приєднала до себе понад 11,2 тисячі споживачів, не маючи від жодного з них заяви про приєднання.

Компанія "Газпостачсервіс" спочатку приєднала клієнтів, і лише потім вони написали заяви про приєднання.

Аналогічно вчинила і компанія "Газовик", за що поплатилася такою ж сумою грошей.

ДП Шепетівкагаз ПАТ Шепетівкагаз приєднало до себе без заяв понад 21 тисячу споживачів.

А найбільший штраф дістався компанії "Мелітопольгаз". Тамтешні постачальники відмовлялися дати "розлучення" своїм клієнтам, які вирішили перейти до "Нафтогазу". Їм доведеться заплатити штраф у розмірі 850 тисяч гривень.

Тим часом, і саму компанію "Нафтогаз" також звинувачують у порушенні умов чесної конкуренції на ринку газу. Багато обласних компаній скаржаться на те, що "Нафтогаз", який має в своєму розпорядженні газ українського видобутку, переманює до себе клієнтів за рахунок більш вигідного тарифу на газ. При цьому інші компанії не мають доступу до вітчизняного газу і не можуть на рівних конкурувати з "Нафтогазом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ