Today.ua

Через тести на коронавірус багато українців змушені зректися відпочинку за кордоном

Багато українців буть змушені цьогоріч замінити запланований відпочинок за кордоном на більш скромний, у рідній батьківщині. Все - через те, що від них вимагають тести на коронавірус на кожному етапі подорожі. Однак багатьом нашим співгромадянам такі витрати виявились не по кишені.

Раніше тести на коронавірус вимагали з українців лише при в'їзді до країни відпочинку. Однак 22 березня Кабмін на своєму засіданні прийняв постанову про те, що тести на коронавірус потрібно здавати і при поверненні в Україну з-за кордону.

"Незалежно від того, з якої країни прибув громадянин, всі повинні будуть представити довідку щодо проведення тестування методом ПЛР не пізніше 48 годин. З негативним результатом", - підкреслив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Таким чином, якщо раніше, наприклад, для відпочинку за кордоном потрібно було здати один тест, тільки для в'їзду в країну відпочинку, то тепер їх треба здати два. Другий - по поверненню на батьківщину, інакше "ненька" не прийме "блудного" сина або дочку. У зв'язку з цією новою вимогою Українська асоціація туристичних агентств (УАТА) вже звернулася до уряду з проханням переглянути її. Туроператори скаржаться, що ринок виїзного туризму і так за минулий рік скоротився в Україні на 70% в порівнянні до 2019 року. А тепер, із жорстікишими вимогами, то й геть засохне.

"Один з найпопулярніших напрямків - це Єгипет. Для перетину кордону наші туристи здають ПЛР-тест, на відпочинку діють суворі протоколи, затверджені і контрольовані державою АРЄ. В країні - набагато краща ситуація з коронавірусом, ніж в Україні, особливо в туристичних регіонах" , - натякають туроператори.

Вони вже підрахували, що для української сім'ї з трьох осіб тепер одні лише тести потягнуть на 5000 гривень. А між іншим, багато наших громадян не такі вже й заможні. Багатьом і до цього доводилося збирати гроші весь рік, щоби дозволити собі відпочити за кордоном. Тому люди будуть змушені відмовлятися від закордонного відпочинку і шукати варіанти простіше - всередині країни.

Втім, аргументи туроператорів виглядають якось непереконливо. Виходить, що українцям везти ковід за кордон не можна, а ось привозити звідти можна.

Тим часом, в нашій країні проходить кампанія вакцинації від коронавірусу, яка стартувала в кінці лютого. Днями в Україну завезли вже другу партію вакцини, цього разу- CoronaVac, із Китаю. Вона зі своєю 50-відсотковою ефективністю, звичайно, теж не Pfizer, яким воліє вакцинуватися "золотий мільярд", однак на безвакцинні і CoronaVac - вакцина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ