В Україну прибула китайська вакцина від коронавірусу, яка має ряд побічних ефектів

Автор: Марченко Любов

Вакцина від коронавірусу з Китаю прилетіла в Україну. Перша партія китайської вакцини CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech, відправленої в Україну, становить 1,9 мільйона доз. Тобто, її вистачить для щеплень 950 тисячам наших співгромадян. Разом з тим, стало відомо, кому ця вакцина не рекомендована медиками.

В Україну прибула китайська вакцина від коронавірусу, яка має ряд побічних ефектів - today.ua

Вакциною, розробленою пекінською біофармацевтичною компанією Sinovac, вже прищеплюють людей у багатьох країнах світу: Бразилії, Мексиці, Чилі, Туреччині, Індонезії, Таїланді, Малайзії та інших.

При цьому в Китаї була проведена тільки перша і друга фаза випробувань вакцини. Третя - проходить у різних країнах. Причому в різних країнах вона показала різну ефективність. Так, в Туреччині її ефективність оцінили в 91,25%, в Індонезії - в 65,3%, в Бразилії - у 50,4%.

Як бачимо, в середньому виходить не дуже висока ефективність, проте це не означає, що в половині випадків вона марна. Так, заразитися може і вакцинована людина, однак перебіг хвороби у неї буде легшим.

Популярні зараз

Євро незабаром замінить долар: заява Національного банку України

Глава МЗС повідомив, коли F-16 з'являться в українському небі

Названо категорії чоловіків, які можуть залишити країну в умовах мобілізації

Українські банки масово блокують карти клієнтів: названо причини

Одна з головних переваг китайської вакцини від коронавірусу - простота зберігання. Її можна тримати у звичайному холодильнику, тоді як для зберігання вакцини Moderna необхідно мінус 20°C, а для вакцини Pfizer - мінус 70°C.

Виробники рекомендують з обережністю робити нею щеплення людям старше 60 років. Майже в усіх щеплених нею літніх громадян спостерігалися легкі та середні побічні явища. В Україну прибула китайська вакцина від коронавірусу, яка має ряд побічних ефектів

Кому не рекомендовані щеплення китайською вакциною від коронавірусу

  • людям, в яких у минулому були важкі алергічні реакції на вакцини (наприклад, гострі алергічні реакції, ангіоневротичний набряк, утруднене дихання);
  • людям з важкими неврологічними захворюваннями, такими як поперечний мієліт, синдром Гієна-Барре, демієлінізуюча хвороба;
  • пацієнтам з неконтрольованими важкими хронічними захворюваннями;
  • вагітним або годуючим жінкам.

Деяким категоріям людей рекомендують робити щеплення цією вакциною з пересторогою:

  • людям з гострими захворюваннями та епізодами хронічних захворювань, що переживали раніше алергію і лихоманку;
  • пацієнтам з діабетом і тим, у кого в особистому або сімейному анамнезі спостерігалися судоми, епілепсія, енцефалопатія або психічні захворювання;
  • людям з тромбоцитопенією або порушеннями згортання крові (у них препарат може викликати внутрішні кровотечі);
  • людям зі злоякісними пухлинами, нефротичним синдромом та СНІДом.

Китайці не можуть поручитися за безпеку цієї вакцини для жінок дітородного віку. Можливо вона і безпечна, проте можна буде зробити такі висновки лише через  декілька років.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Крім того, вакцина заборонена для повторного застосування людям, в яких після першої вакцинації була зафіксована ненормальна неврологічна реакція.

Нагадаємо, індійська вакцина від коронавірусу CoviShield прибула в Україну місяць тому. Спочатку вакцинація просувалася дуже мляво, однак тепер процес пішов більш високими темпами.