У Зеленського хочуть змусити роботодавців відмовитись від зарплати “в конвертах“

Автор: Марченко Любов

Зарплата "в конвертах" незабаром відійде у минуле: влада знає, як примусити до цього роботодавців. У парламентській більшості рішуче налаштовані боротися з тіньовиками, які позбавляють людей права на елементарний соцзахист і хоч якесь забезпечення на пенсії. А головне: влада знає, як ефективно з цим боротися.

У Зеленського хочуть змусити роботодавців відмовитись від зарплати “в конвертах“  - today.ua

Для боротьби із тіньовими доходами в Кабміні розроблений законопроект, який незабаром має розглянути парламент. Якщо цей законопроект схвалять у Верховній раді, то тіньовики будуть змушені легалізувати трудові відносини, розповів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За словами Гетманцева, нині понад 90% приватних компаній практикують, в тій чи іншій мірі, тіньову зайнятість. Хтось тримає персонал на офіційній мінімалці, а хтось і зовсім не оформляє трудових відносин, тим самим позбавляючи людину бодай мінімального соціального захисту і мінімального забезпечення на старості. Влада вирішила дати справжній бій зарплаті "в конвертах" і покінчити з цим ганебним явищем, каже депутат із провладної фракції.

Кабмін вже ухвалив законопроект, в якому чітко виписані сім ознак наявності трудових відносин між роботодавцем і найманим працівником. Якщо хоча би три з цих семи ознак є в наявності, це означає, що між ними існують трудові відносини, а отже, треба змусити керівника легалізувати ці відносини і припинити виплату зарплати "в конверті".

Популярні зараз

В Україні запропонували запровадити жорсткі штрафи для школярів

Мінус 50% від пенсії: стало відомо, кому обмежать виплати

В Україні очікується масштабне підвищення заробітних плат

В Україні офіційно з'явилася професія домробітник: Рада ухвалила закон

Цей законопроект вводить поняття презумпції наявності трудових відносин.

У Зеленського хочуть змусити роботодавців відмовитись від зарплати “в конвертах“

Ці сім ознак такі:

  • виконання особою певної роботи за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;
  • здійснення регулювання процесу праці, що має постійний характер та не передбачає встановлення особі конкретного визначеного результату за певний період;
  • виконання роботи на робочому місці і за графіком, погодженими з тим, в інтересах кого виконується ця робота;
  • організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця особою, в інтересах якої виконуються роботи;
  • систематична виплата винагороди особі, яка виконує роботу;
  • встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу та часу відпочинку;
  • відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

"Ми повинні зменшувати обсяг готівкових розрахунків у нашій державі, виходити в cashless", - каже Гетманцев.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Звісно, якщо розрахунки між роботодавцем і працівником вестимуться в безготівковій формі, то весь рух грошей можна буде простежити, і вже точно знайти, в якому випадку зарплату виплачують "в конверті", а в якому все легально. Адже тут буде видно і податкові відрахування і все решту.

Очевидно, сприятиме тому і повсюдне впровадження касових апаратів, які мали застосовувати вже із поточного року, однак під напором протестів ФОПів перенесли ще на рік.