В Україні за місяць істотно подорожчала електроенергія: у чому причина

Автор: Лобанова Єлизавета

Електроенергія в Україні різко подорожчала, і на це є свої причини. Недостатня кількість виробленої електроенергії на АЕС і відсутність складських запасів вугілля на ТЕС призвели до зростання тарифів за останній місяць на 21,22%.

В Україні за місяць істотно подорожчала електроенергія: у чому причина - today.ua

На внутрішньому ринку середньозважена ціна на електроенергію піднялася на 29,09% - до 1 810,49 грн / МВт-год.

Різке зростання ціни на внутрішньому ринку призвело до скорочення покупки промпідприємствами і трейдерами на 12,63%, у порівнянні з періодом 1-20 січня, до 314 403,4 МВт-год.

Складські запаси вугілля на українських ТЕС, за даними Міненерго, на 43% нижче критичного мінімуму. Частина енергоблоків ТЕС змушені використовувати більш дорогий вид палива природний газ через відсутність вугілля. З цієї ж причини 5 енергоблоків ТЕС знаходяться в простої, що призводить до зниження вироблення електроенергії в цілому по енергосистемі.

Популярні зараз

Пенсії у червні нарахують одразу за кілька місяців, - ПФУ

У ТЦК повідомили, за що українцям може загрожувати до 8 років ув'язнення

У Міноборони назвали топ-7 найбільш затребуваних вакансій у ЗСУ

Українські солдати збивають дрони з югославських зенітних гармат Zastava

Для стабільної роботи української енергосистеми в осінньо-зимовий період має працювати 12 атомних блоків, в Україні працюють на сьогоднішній день 11 блоків. Через підвищення тарифів бюджетні та комунальні установи масово не платять за електроенергію і мають великі борги.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Зараз уряд вирішує, яким буде тариф на електроенергію з квітня місяця. З січня після скасування пільгового тарифу на електроенергію, все спожиті кіловати оплачуються за єдиному тарифу - 1,68 гривні за кВт*год, тоді як собівартість доходить до 3 гривень. У зв'язку з цим не виключено, що тариф на електроенергію для побутових споживачів будуть потихеньку підвищувати.

Раніше повідомлялося, що після підвищення тарифів на електрику міста, що знаходяться в тридцятикілометровій зонах від атомних електростанцій, опинилися на межі гуманітарної катастрофи.