Свято 9 квітня: традиції, прикмети і іменини в день Мотрони Настовиці

Автор: Шевченко Лилия

За століттями усталеної традиції 9 квітня або 27 березня за старим стилем присвячується Мотроні Солунській. Дівчина була служницею у багатої пані, але від віри в Єдиного Бога її ніщо не змогло відвернути.

Свято 9 квітня: традиції, прикмети і іменини в день Мотрони Настовиці - today.ua

Мотрона Солунська була в рабстві у знатної юдейки Павтіли. Господиня всіляко намагалася змусити дівчину відступити від християнської віри, однак Матрона продовжила таємно відвідувати церковні служби.

У народі 9 квітня відзначали день Мотрони Настовиці або Полурепиці. У цей день сніг після відлиг покривався твердим настом, на ньому господині розстеляли килимки для чищення. Друга назва свята «полурепиця» пішло від звичаю перебирати овочеві запаси в льохах. Половину ріпи і інших овочів залишали на насіння, для посадки в грунт, а плоди, що залишилися, використовували в їжу.

Свято 9 квітня: традиції, прикмети і іменини в день Мотрони Настовиці На Мотрону заборонялося ступати на річковий лід, оскільки він ставав тонким і крихким. Гучне цвірінькання птахів віщувало наступ ясної погоди.

Популярні зараз

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Укренерго запровадило графіки відключення електроенергії у всіх регіонах

НБУ оголосив про масове закриття банківских відділень

Названо тарифи на газ з 1 травня: інформація від усіх постачальників

Птахи метушливо літають над землею - попереду тривала посуха.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Іменини 9 квітня: Олександр, Єфрем, Іван, Макар, Матрона (Мотря) і Павло.

Нагадаємо, раніше синоптики оприлюднили прогноз погоди на квітень 2021. Очікується, що погодні умови будуть змінюватися протягом місяця кожні п'ять днів.