“Перевели стрілки“: що змусило Україну знову перейти на літній час

Автор: Марченко Любов

Цього року Україна скасувала у себе переведення часу. Однак застосувати цю норму вже зараз, цієї весни, не вдалося. Тому в ніч з 27 на 28 березня українці знову прокинулися в новому часі. Є підозра, що так триватиме до тих пір, поки Європа в себе не синхронізує переходи по часу.

“Перевели стрілки“: що змусило Україну знову перейти на літній час - today.ua

Цьогоріч українці вже можуть відсвяткувати своєрідний ювілей переведення стрілок годинника. Вперше це зробили ще у 1981 році в Радянському Союзі, відібравши в ніч на 1 квітня у громадян велетенської країни годину часу. Мотивація переведення стрілок полягала в тому, що це нібито дозволяє зменшити витрати електроенергії в масштабах країни.

Тоді, коли в країні крутилася кожна шестерня, і в кожному місті працювали десятки заводів, це було доцільно і дійсно давало велику економію. Однак зараз, коли обсяги промисловості в Україні невеликі, немає ніякого сенсу в такому переведенні стрілок годинника. Тому Верховна Рада, нарешті, його скасувала. Однак зараз, у кінці березня, нам знову довелося позбавити себе цілої години здорового весняного сну.

“Перевели стрілки“: що змусило Україну знову перейти на літній час

Популярні зараз

В Україні очікується масштабне підвищення заробітних плат

У Мінекономіки спрогнозували зростання курсу долара до 50 гривень

Що чекає на українців, які не оновили дані в ТЦК: роз'яснення адвоката

Греція остаточно відмовила у передачі систем Patriot Україні: названо причину

Чому Україні знову довелося перевести стрілки годинника?

Європа також вирішила відмовитися від переведення годинників. Ще в 2019 році Європарламент прийняв рішення щодо скасування обов'язкового перевелення годинників. Європейцям дали два роки на те, щоби визначитися, за яким часом вони хочуть жити, за зимовим або за літнім, і тоді вже остаточно перейти на цей час.

Проте, як з'ясувалося, двох років Європі не вистачило. Одні хочуть зберегти зимовий час, інші наполягають на літньому, треті взагалі не проти перейти в інший часовий пояс. Таким чином, прийти до єдиного знаменника не вдається. А для Євросоюзу, в якому всі процеси інтегровані між собою, різнобій у часі може стати справжньою катастрофою. Доведеться набагато ускладнювати всю логістику. І не факт, що десь не буде збоїв, адже людський фактор ніхто не скасував.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Тому Європа дискутує і чекає, поки всі погодяться на загальне рішення. Ну, а оскільки Україна не лише прагне до Євросоюзу, але й дійсно пов'язана з ним транспортними потоками і тієї ж логістикою, то й нам поки не з руки міняти у себе час. Тому і було прийнято рішення поки "коливатися" разом з Європою. Хоча, якщо чесно, Європа вже трохи "заколивала".

Нагадаємо, медики говорять про те, що такі "стрибки в часі" вкрай шкідливі для людського організму. За мільйони років еволюції в людині виробився певний біологічний ритм, і його порушення може призвести до різних "поломки" в організмі.